انواع سیستم های تهویه مطبوع و نحوه عملکرد آن ها
سیستم های تهویه مطبوع با هدف بهبود شرایط دمایی محیط زندگی یا کار افراد مورد استفاده قرار می گیرند. این سیستم ها می توانند با افزایش یا کاهش دمای محیط آن را به حد مطلوب رسانده و به این ترتیب، آسایش و آرامش را برای افراد حاضر در آن مکان به وجود بیاورد.
انواع مختلف از این نوع سیتسم ها وجود دارند، که می توان آن ها را در دسته بندی های مختلفی نظیر سیستم های تهویه مطبوع خانگی، صنعتی و یا تمام هوا دسته بندی کرد. یکی دیگر از شیوه های دسته بندی این سامانه ها، متمرکز و یا غیر متمرکز بودن آن ها است. به این ترتیب که وسایلی نظیر کولر گازی، کولر آبی و داکت اسپلیت را می توان در دسته سیستم های غیر متمرکز و امکاناتی نظیر چیلرها را در دسته سیستم تهویه مطبوع مرکزی یا متمرکز جای داد.
جدول محتوایی
سیستم های تهویه مطبوع به چه منظور مورد استفاده قرار می گیرند؟
همانطور که از نام این سیستم ها می توان حدس زد، این تجهیزات با هدف بهبود فرایند تهویه و کنترل دمای ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. سیستم های تهویه مطبوع انواع مختلفی داشته که طراحی و انتخاب یکی از این انواع، برای ساختمان، باید با توجه به فاکتورهای زیر انجام شود:
- اندازه و ابعاد ساختمان
- شرایط و وضعیت محیط
- کاربری ساختمان
- و سایر موارد مشابه تاثیر گذار بر عملکرد سیستم های گرمایشی و سرمایشی
انواع سیستم های تهویه مطبوع کدامند؟
تمام سیستم های تهویه مطبوع عبارتند از:
انواع سیستم تهویه مطبوع مولد سرمایشی |
|
انواع سیستم تهویه مطبوع مولد گرمایشی |
|
انواع سیستم تهویه مطبوع مولد 4 فصل |
|
انواع سیستم تهویه مطبوع نیمه مولد 4 فصل |
|
انواع سیستم تهویه مطبوع تک فصل |
|
سیستم تهویه مستقل |
|
به طور کلی می توان سیستم های تهویه مطبوع را با توجه به فاکتورهای مختلف، در دسته بندی های متفاوتی جای داد. که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم نمود.
انواع سیستم های تهویه مطبوع از نظر نوع عملکرد
سیستم های تهویه مطبوع از نظر موارد استفاده و نوع عملکرد به دو دسته کلی سیستم های خانگی و سیستم های صنعتی تقسیم می شوند.
- سیستم های تهویه مطبوع صنعتی
- سیستم های خانگی تهویه مطبوع
سیستم تهویه مطبوع صنعتی چیست؟
از سیستم های صنعتی تهویه که با نام Industrial HVAC Systems نیز از آن ها یاد میشود، با هدف بهبود شرایط جوی و دمایی مکان های صنعتی نظیر کارخانه ها، کارگاه ها و سایر مراکز صنعتی استفاده میشود. بسته به نوع محیط و محل استفاده از آن این سامانه ها میتوانند وظایفی نظیر:
- افزایش دما
- کاهش دما
- ثابت نگه داشتن دما
- یا خارج کردن آلاینده ها و گازهای سمی
را بر عهده داشته باشند.
سیستم تهویه مطبوع خانگی چیست؟
همانطور که میتوان حدس زد، سیستم های تهویه مطبوع خانگی نیز تقریباً وظیفه مشابهی با سیستم های را بر عهده دارند. تنها تفاوت عمده موجود میان سیستم های خانگی با انواع صنعتی در آن است که انواع خانگی این تجهیزات به منظور استفاده در مکان های مسکونی و اداری طراحی شده اند و به این ترتیب تنها وظیفه کاهش و افزایش دما را بر عهده دارند.
انواع سیستم های تهویه مطبوع از نظر ساختار
یکی دیگر از شیوه های دسته بندی سیستم های تهویه مطبوع، قرار دادن آن ها در دسته بندی های مختلف بر اساس نوع ساختار و محل قرار گیری آن ها است. اگر بخواهیم این تجهیزات را از این منظر دسته بندی کنیم، میتوانیم آن ها را در دو گروه کلی زیر جای دهیم:
- سیستم های مرکزی تهویه مطبوع
- سیستم های غیر مرکزی و مستقل یا غیر متمرکز تهویه مطبوع
سیستم مرکزی تهویه مطبوع چیست؟
اگر به نام این دسته از تجهیزات تهویه مطبوع توجه کنید، به سادگی متوجه خواهید شد که آن ها، به طور متمرکز و یا مرکزی در بخشی مشخص از ساختمان جایگذاری شده و انرژی گرمایش مورد نیاز و یا سرمایش مورد نظر را فراهم نموده و به محل های مورد نیاز منتقل مینمایند. از این دسته سیستم های تهویه مطبوع می توان به موتورخانه های مرکزی شوفاژ و همچنین چیلرها اشاره نمود.
یکی از بزرگترین مزیت های استفاده از سیستم های متمرکز تهویه مطبوع، کاهش هزینه های نهایی انرژی مصرفی ساختمان است. البته باید توجه نمایید که این سیستم ها به طور معمول به دلیل فعالیت دائمی به سرویس و نگهداری مداوم نیاز داشته و عدم توجه به این نکته، می تواند با خرابی هایی همراه شوند، که تنها با تعمیر موتورخانه قابل رفع می باشند. ضمناً سیستم های سرمایش مرکزی نظیر چیلرهای تراکمی و جذبی نیز شرایط مشابهی داشته و برای این کار می توانید از خدمات تعمیر چیلر استفاده نمایید.
سیستم های تهویه مطبوع غیر متمرکز
سیستم های غیر متمرکز تهویه مطبوع، به طور مستقل برای هر واحد از یک ساختمان در نظر گرفته میشوند و به این ترتیب، به صورت مستقل از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی سایر واحد های مسکونی عمل کرده و مورد استفاده قرار می گیرند. این سیستم های به طور کلی در دو نوع گرمایشی و سرمایشی یافت میشوند
- سیستم های گرمایشی
- انواع پکیج ها: که وظیفه تامین گرما و همچنین فراهم ساختن آب گرم را بر عهده دارند.
- انواع بخاری
- سیستم های سرمایشی
- کولر آبی
- کولر گازی
- اسپلیت
- داکت اسپلیت
انواع سیستم های تهویه مطبوع پرکاربرد کدامند؟
در این بخش برخی از انواع پرکاربرد سیستم های تهویه مطبوع را به شما معرفی خواهیم کرد.
چیلر ها
چیلر دستگاهی است که با به کارگیری فرایند هایی همچون تبرید تراکمی یا تبرید جذبی، گرما و حرارت را از مایع جذب کرده و آن را در دستگاه انتقال میدهند. مایع جذب شده توسط چیلر جهت خنک کردن دستگاه های صنعتی و همچنین در سیستم سرمایشی ساختمان های اداری، مسکونی و… به کار میرود. وظیفه این دستگاه در سیستم تهویه مطبوع، خنک کردن آب مورد نیاز جهت تامین هوای خنک ساختمان میباشد. در حالت کلی، چیلرها به دو نوع چیلرهای تراکمی و سیستم های جذبی دسته بندی میشوند. تفاوت بین این دو سیستم در این است که سیستم های جذبی با بهره گیری از انرژی حرارتی و چیلرهای تراکمی از طریق انرژی الکتریکی سبب ایجاد سرما و خنک سازی میشوند.
کولرهای گازی
کولرهای گازی نیز نوعی از دستگاه های مربوط به تهویه مطبوع می باشند، که وظیفه آنها گرفتن گرمای هوای داخلی و هدایت آن به فضای خارج و خنک ساختن محیط مورد نظر میباشد. کولرهای گازی از طریق سیکل تبرید تراکمی، سبب تولید سرما و برودت میشوند. این دستگاه ها را میتوان به دو دسته کولرهای دو تکه که آنها را با نام اسپلیت نیز میشناسند و یا کولرهای یک تکه طبقه بندی نمود.
پکیج ها
پکیج ها دستگاه هایی هستند که به تنهایی قادرند تمامی وظایف موتورخانه ها را انجام دهند. امروزه، به جای راه اندازی موتورخانه ها که جای زیادی را میگیرند و همچنین نگهداری و سرویس آنها دقت خاصی را میخواهد، از پکیج استفاده میشود. از ویژگی پکیج ها میتوان به این موضوع اشاره کرد که پکیج ها، به تامین آب گرم مورد نیاز شوفاژ و همچنین آب گرم مصرفی هر یک از واحدهای یک ساختمان به طور مستقل و مجزا می پردازند. امتیاز دیگری که پکیج ها در برابر موتورخانه ها دارند این است که مصرف انرژِی در آنها پایین تر است و بازدهی بهتری دارند.
موتورخانه شوفاژ
موتورخانه ها بخشی از ساختمان ها گفته میشود که تمامی سیستم های تهویه مطبوع و همچنین سیستم های سرمایشی و گرمایشی در آن قرار میگیرند. محلی که موتورخانه در آن قرار میگیرد به طور کاملی بستگی به ابعاد ساختمان دارد. برای مثال اگر ساختمان مورد نظر ما کوچک است، در نظر گرفتن فضایی به اندازه یک اتاق برای راه اندازی آن کافی است اما اگر موتورخانه برای ساختمان های بزرگ و مجتمع ها قرار است راه اندازی شود، پس اندازه فضایی که موتورخانه در آن تعبیه میشود باید با ابعاد ساختمان همخوانی داشته باشد.۴۸كؤ
سیستم های تهویه هوا
همانطور که گفته شد، سیستم های تهویه هوا دستگاه هایی هستند که با انجام دادن اعمال و کنش هایی روی هوای محیطی خاص، سبب مناسب ساختن هوا از نظر دما،آلودگی و رطوبت میشوند. وظیفه این سیستم ها ایجاد شرایط و محیطی است که باعث رفاه و آسودگی هر چه بیشتر شود و محیط را از هر نظر برای زندگی، انجام کار و پروسه های صنعتی در حالت استاندارد و مناسب نگه دارد.
هواسازها
هواسازها نیز یکی از زیر مجموعه های سیستم های تهویه مطبوع به شمار میروند. این دستگاه ها وظایف زیادی را در سامانه مطبوع سازی ساختمان بر عهده دارند که شامل وظایفی همچون تامین کردن هوای تازه، پاکسازی هوا، تنظیم دمای محیط و مرتب سازی رطوبت موجود در فضا میشود. هواسازها به دو نوع هواساز خانگی و صنعتی تقسیم بندی میشوند.
نتیجه گیری: سیستم های تهویه مطبوع نیازی انکار نشدنی برای هر ساختمان
در این مطلب با انواع سیستم های تهویه مطبوع آشنا شدید و نحوه عملکرد و موارد استفاده هرکدام را آموختید. شناخت انواع این سیستم ها می تواند در تصمیم گیری نهایی برای انتخاب هر یک، به منظور استفاده در پروژه های ساختمانی شما تاثیر گذار باشد.
مطالبی که در مورد انواع سیستم تهویه مطبوع خواندید، توسط نویسندگان شرکت فنی و مهندسی خدمات تاسیسات تهویه گستر راگا نوشته شده است و استفاده از آن تنها با ذکر منبع مجاز می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید