ساختار مشعل موتورخانه و اجزای تشکیل دهنده آن
امروزه، برای استفاده از سیستم هایی گرمایشی نیاز به موتورخانه داریم که در همین موتورخانه بخش خیلی مهمی به نام مشعل وجود دارد که موجب تولید گرما می شود. مشعل موتورخانه علاوه بر تامین آبگرم مصرفی، نیاز به گرما را هم تامین می کند. مشعل را به قلب موتورخانه نسبت داده اند. در این مقاله می خواهیم به طور جامع به بررسی قسمت هایی از مشعل موتورخانه و همین طور اجزای تشکیل دهنده مشعل موتورخانه بپردازیم. پس برای بهره بردن از این موضوع و آشنایی کامل با آن، خواهشمندیم در این مقاله ما را همراهی کنید.
جدول محتوایی
مشعل موتور خانه چیست ؟
مشعل موتورخانه، در موتورخانه های مرکزی نقش قلب سیستم گرمایشی را ایفا می کند. تعمیر مشعل موتورخانه و نگهداری از آن تاثیر به سزایی بروی کارکرد و عملکردشان دارند. عملکرد مشعل طوری است که با تلفیق کردن اندازه مشخصی از هوا با سوخت در یک محیط مناسب و ایمن, انرژی سوخت را به انرژی گرمایی تبدیل می کندو گازهایی که به خاطر اشتعال به وجود می آیند، به دو روش جابجایی و تابش به محیط اصراف پخش می شوند.
نحوه عملکرد مشعل موتورخانه چگونه است؟
وظیفه اصلی مشعل موتور خانه، تولید گرما در انواع دیگ ها، هیترها و سیستم های گرمایشی است. در این بخش می خواهیم با نحوه کارکردن مشعل آشنا شویم . به طور کلی مشعل موتورخانه با انتقال سوخت اعم از گازوییل، گاز و نفت سیاه(مازوت)، از راه ورودی و به وجود آمدن جرقه، حرارتی که برای داخل کوره نیاز است را برطرف می کند. برای کنترل کردن اندازه و زمان کارکرد مشعل، تعدادی کنترل کننده در مشعل و دیگ وجود دارد.
به طور کلی مشعل اینگونه عمل می کند :
- به وجود آورنده جرقه
- تبخیر سوخت های جامد و مایع
- تلفیق کردن سوخت و هوا
- برخورد آتش با سطوح انتقال حرارت
- برطرف کردن سوخت و هوا
- بالانس کردن میزان سوخت و هوا
اجزای تشکیل دهنده مشعل موتورخانه
- نازل سوخت اولیه
- مخزن اولیه ورودی هوا
- مخزن ثانویه ورودی هوا
- محفظه احتراق
- لایه صداگیر
- مخلوط کن مشعل
- رایزر سوخت و محفظه انتقال سوخت
- بخش ونتوری یا بخش کاهش فشار که شامل : ورودی، گلوگاه و دیفیوزر
انواع مختلف مشعل موتور خانه از دید سوخت مصرفی چیست؟
سوخت گازی
سوخت های گازی یکی از مهم ترین و رایج ترین سوخت به حساب می آیندکه بیشترین کاربردش در صنایع شیمایی است. سوخت گازی، بابت آلایندگی کم تر، در دسترس بودن و قیمت معقولی که دارند، طرفداران زیادی را به خود جلب کرده است. کاربرد این سوخت به نوع پالایش که حاوی متان، نیتروژن، دی اکسیدکربن و پروپان است، بستگی دارد.سوخت گازی هم خود به تنهایی دارای انواع متفاوت است که هر کدام تکمیل کننده هم هستند، در این بخش از مطالب، با آنها آشنا می شویم :
انواع مشعل های سوخت گازی
- سه فاکتور مهم و اصلی اکسیژن، سوخت و جرقه اولیه
- سیستم های هوا رسانی
- سیستم های سوخت رسانی
- سیستم های جرقه زن
- سیستم کنترل مشعل
زمانی که مشعل گازی با مشکل مواجه شد، الزامی است که موارد زیر را چک کنید :
- جایگاه برق مشعل
- شیر مغناسیطی گاز، رگولاتور گاز و کلید فشار هوا
- بررسی وضعیت کلیدها روی پنل کنترل
سوخت مایع
این نوع سوخت به دلیل اتمایز بودن، عملکرد و کارکرد محدودتری نسبت به سوخت گازی دارد و همچنین سوخت مایع بیشتر در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد.کاربرد این نوع سوخت به فراوانی آن در منطقه بستگی دارد. کشورهایی مانند آمریکا به دلیل وجود سوخت های مایع فراوان،از این مدل سوخت استفاده می کنند. بهره بردن از سوخت مایع به دلیل اتمایز و تبدیل آنها به قطرات ریز قابل احتراق، سرعت عملکرد آنها را افزایش می دهد. و اگر اتمایز درستی به کار گرفته نشود، کارکرد آ نها به سرعت کاهش پیدا می کند.
برای تعمیر و نگهداری مشعل گازوئیلی باید نکات زیر را رعایت کنید :
- سالی 1 الی 2 بار مشعل گازوئیلی بررسی و اگر نیاز به بررسی بیشتر داشت به آن رسیدگی شود.
- کلید برق مشعل گازوئیلی در وضعیت خاموش قرار گیرد.
- تمیز کردن فتوسل با دستمال خشک و نرم
- کابل های ولتاژ قوی ترانسفورمر را باز می کنیم
- لوله های سوخت را از پمپ جدا می کنیم
- تمیز کردن شعله پخش کن
- تمیز کردن نازل و اجزای آن
- الکترودها را با وسواس بیشتر و با احتیاط تمیز کنید، در جای خود بگذارید و تنظیم شدن آن را کنترل کنید.
- فیلتر داخل پمپ را تمیز کنید.
- لوله ها و کابل های آن را به طور دقیق و در جای خود نصب کنید.
سوخت جامد
سوخت های جامد مانند ذغال سنگ و ذغال کک، که بیشتر در صنایع ذوب آهن و تولید نیروگاهی مورد بهره برداری قرار می گیرند.
سوخت دو و چندگانه
به دلیل افزایش عملکرد یک سری از سیستم ها، از دو نوع سوخت (گاز و گازوئیل )در ساختمان مشعل استفاده می شود، که اگر دستگاهی قابلیت استفاده از سوخت مازوت را هم داشته باشد به آن سه گانه و یا چندگانه سوز می گویند.
قطعات تشکیل دهنده مشعل
- شیر تقطیع دستی
- شیر الکتریکی
- الکترود جرقه
- شعله بین
- ترانسفورماتور جرقه
- رله کنترلی
- دمپر هوا
- نشتی یاب
- شعله پخش کن
- دودکش
- نازل سوخت
- سوئیچ فشار هوا
نتیجه گیری
به طور کلی متوجه شدیم که مشعل موتور خانه برای تامین آبگرم و همچنین برای برطرف کردن نیاز گرمایشی مورد استفاده قرار می گیرد. مشعل موتورخانه دارای انواع مختلفی از نظر سوخت را داراست که بنا به ظرفیت و نوع سوخت آن، انتخاب می شوند.
مشعل موتورخانه یکی از مهم ترین اجزای موتورخانه است که هر سال باید از هر نظری بررسی و رسیدگی شود و زمانی که مشکلی از هر نظری برای مشعل موتورخانه پیش آمد، حتما از افراد متخصص برای تعمیر و سرویس مشعل موتورخانه کمک بگیرید. شرکت فنی مهندسی تهویه گستر راگا با دارا بودن کادر مجرب و متخصص در حوزه تعمیر سیستم های گرمایشی آماده خدمت رسانی به شما عزیزان است.
دیدگاهتان را بنویسید