انواع مشعل موتورخانه و تفاوت آنها

انواع مشعل موتورخانه و تفاوت آنها

امروزه اغلب مردم برای تامین نیاز گرمایشی خود از سیستم های گرمایشی مختلفی اعم از موتورخانه و … استفاده می کنند. در این مقاله می خواهیم با یکی از اجزای مهم موتورخانه به نام مشعل آشنا شویم. مشعل وظیفه گرم کردن آب در حال چرخش داخل دیگ را بر عهده دارد. مشعل موتورخانه دارای انواع مختلفی با عملکرهای متفاوتی را شامل می شود که در این نوشته میخواهیم شما را با انواع مختلف آن و همان طور تفاوت های بینشان آشنا کنیم…

مشعل موتورخانه چیست ؟

مشعل عضوی مهم در موتورخانه محسوب می شود، که گاهی اوقات آن را به عنوان قلب موتورخانه می شناسند؛ که هدف اصلی و مهم آن گرمایش است. مشعل موتورخانه با تلفیق مقدار مشخصی از هوا و سوخت و سپس برخورد این دو باهم و اشتعال به وجود آمده، انرژی سوخت را به انرژی گرمایشی تبدیل می کند و باعث گرم شدن آب در حال گردش داخل دیگ می شود و انرژی گرمایی تولید شده توسط دو روش جابجایی و تشعشع به محیط اطراف انتقال می یابد.

در کل وظیفه مشعل تولید گرما و همچنین میزان شعله و دمای خود را نسبت به دستوراتی که می گیرد تنظیم می کند. در ضمن شناخت این سیستم می تواند در فرایند تعمیر مشعل موتورخانه بسیار مفید و مناسب باشد.

انواع مشعل موتورخانه

مشعل موتورخانه نسبت به عملکرد و از نظر سوخت مصرفی از انواع مختلفی تشکیل می شوند که در این قسمت از مقاله به آنها می پردازیم…

انواع مشعل موتورخانه از نظر سوخت مصرفی

  • مشعل گازسوز
  • مشعل گازوئیل سوز
  • مشعل دوگانه سوز
  • مشعل سه گانه سوز
  • مشعل مازوت سوز
مشعل گازسوز چیست ؟

مشعل گازسوز

مشعل گازسوز یکی از پرطرفدارترین سوخت های مصرفی است که برای عملکرد خود از گاز طبیعی استفاده می کند. این نوع از مشعل ها به دلیل قیمت معقول، دسترسی آسان و آلایندگی پایین بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. میزان سوخت لازم برای این نوع مشعل، بعد از گذر از فیلتر گاز به کمک شیر برقی کنترل شده و هوای لازم برای اشتعال آن توسط یک دمنده که بر روی محور موتور نصب شده است، تامین می گردد.

حجم هوای ورودی به کمک دمپر هوایی بر اساس گنجایش و ظرفیت آن به صورت خودکار و یا دستی که در بدنه مشعل نصب شده است را کنترل می کند. و همچنین هوا و سوخت باهم ترکیب شده و آماده احتراق می باشد. اما اگر فشار هوای احتراق به نحوی کاهش و افزایش یابد، توسط سنسورهای موجود در موتور حس گردیده و مشعل توسط سیستم های فشار سوئیچ هوا و گاز به کمک دستور رله، خاموش می شود.

مشعل گاز سوز که یکی از انواع مشعل موتورخانه به حساب می آید، که از نظر کارکرد و عملکرد به دو نوع مختلف فن دار و بدون فن تقسیم بندی می شود و مشعل های به کار گرفته شده در پکیج منازل از نوع سوخت گازی دمنده دار( بدون فن ) می باشد.

تصویری از محل نصب مشعل در موتورخانه

مشعل گازوئیل سوز

در مشعل گازوئیل سوز همانگونه که از اسمش پیداست، برای سوخت مصرفی از گازوئیل استفاده می شود. از این نوع سوخت بیشتر در زمان دسترسی نداشتن به گاز شهری مورد استفاده قرار می گیرد. این مشعل خود به تنهایی از اجزای مختلفی تشکیل شده است، که هر کدام وظیفه خود را برای عملکرد هر چه بهتر مشعل گازوئیلی به کار می گیرند، که در این قسمت به معرفی اجزای آن می پردازیم :

اجزای تشکیل دهنده مشعل گازوئیل سوز

  • دینام و یا الکتروموتور
  • فن و یا بادزن
  • پمپ گازوئیل
  • شیر مغناطیسی
  • متصل کننده (coupling )
  • ترانس جرقه زن
  • شعله پخش کن
  • دمپر تنظیم هوا
  • فتوسل
  • بدنه مشعل
  • منبع ذخیره گازوئیل
  • لوله های حمل کننده
  • رله مشعل گازوئیلی
 روغن مازوت

مشعل مازوت سوز

مشعل مازوت سوز یکی از انواع مشعل موتورخانه شناخته شده است، که پروسه پودر سازی سوخت به وسیله نازلی که به انرژی وافری برای انجام این کار لازم دارد، با الگوی خاصی طی می شودو همچنین جریان سوخت پودرشده ملزم به خروج از محدوده زاویه مشخصی از نازل می باشد و قطرات سوخت را به طور یکسان پراکنده می کند. الگوی مخروطی شکل یکی از رایج ترین و معمولی ترین الگوی آن به حساب می آید. نکته ای که در این قسمت قابل توجه می باشد، نصب پیش گرمکن هنگام استفاده از مشعل مازوت سوز برای جلوگیری از انجماد مازوت در فصل سرما الزامی است.

مشعل دوگانه و سه گانه سوز

مواقعی که کارکرد مشعل موتورخانه به بیش از یک نوع سوخت نیاز داشته باشد به آن مشعل دوگانه سوز و یا سه گانه سوز می گویند. در واقع مشعل های دوگانه سوز معمولا با سوخت هایی مانند گاز و گازوئیل به کار گرفته می شوند اما اگر مشعلی بتواند علاوه بر این دو نوع گاز ذکر شده با سوخت مازوت هم کار کند، آن را مشعل سه گانه سوز می نامند. مشعل های سه گانه سوز هم مانند مشعل مازوت سوز برای بهره بردن از سوخت مازوت، باید از پیش گرمکن استفاده شود.

تفاوت های مشعل گازی با مشعل گازوئیلی

هدف اصلی تمام مشعل ها تولید گرما و حرارت می باشد و همگی از یک ساختار کلی پیروی می کنند، اما با این حال بین دو مشعل اصلی و مهم، گازسوز و گازوئیل سوز می توانیم شاهد یکسری تفاوت ها باشیم. برای پی بردن به این تفاوت ها در ادامه با تهویه گستر راگا همراه باشید…

4 تفاوت اصلی مشعل گازسوز با مشعل گازوئیل سوز

نوع سوخت :

نحوه عملکرد مشعل گازوئیلی اینگونه است که برای اشتعال به سوخت نفتی و مایع احتیاج دارد و کل اجزای تشکیل دهنده آن در یک واحد مشخصی نصب و راه اندازی می شوند. اما مشعل گاز سوز قادر به سوخت گاز می باشد. برخلاف مشعل گازوئیلی که سوخت مایع را به پودر تغییر شکل می دهد، اما در مشعل های گاز سوز برای دریافت گاز با متصل شدن به لوله های گاز برای انجام عمل اشتعال و یا احتراق وارد دستگاه می شود.

همچنین مشعل گازسوز به طور سرراست به خط لوله نصب شده و به طور مستقیم سوخت مورد نیاز مشعل را فراهم می کند اما در مشعل گازوئیل سوز منبع به طور پیوسته باید پر شود.

وجود نازل در مشعل گازوئیل سوز :

همانگونه که در مطالب قبل گفته شد، مشعل گازوئیلی برای کارکرد خود قادر به استفاده از سوخت مایع می باشد. فرآیند پودر شدن سوخت مایع و یا همان گازوئیل توسط نازل موجود در این مشعل ها صورت می گیرد. اکثر این نازل های سوخت مخروطی شکل می باشند.

فتوسل :

فتوسل از یک صفحه سرامیکی که سطح آن را ماده ای به نام سولفید کادیوم که به شکل پیچ در پیچ در روی آن نقش بسته است، تشکیل می شود. دو طرف آن به کمک دو سیم به رله متصل می شوند. کاربرد فتوسل درون محفظه مشعل گازوئیلی به منظور جلوگیری از ترکیدن و پیشگیری از جمع شدن سوخت در داخل کوره، مورد استفاده قرار می گیرند.

ضرورت نگهداری و سرویس های دوره ای :

تمامی مشعل ها از هر مدلی دارای یک محفظه ای است که از ورود آلودگی ها به درون مشعل جلوگیری می کند. تفاوت دیگر مشعل گازسوز در مقابل مشعل گازوئیل سوز ( آلودگی زیاد) ضرورت بالایی از نگهداری و سرویس های دوره ای را می طلبد. در مشعل گازوئیل سوز به سبب وجود یکسری ناخالصی و مواد معلق در آن، نیاز است که در مدت زمان های مشخصی تمام قطعات و اجزای درون آن که رسوب بسته است، تمیز شود.

کلام آخر

به این ترتیب، درک کردیم که مشعل موتورخانه وظیفه تبدیل انرژی سوختی به انرژی گرمایشی را بر عهده دارد. و همین طور درک کردیم که مشعل ها از انواع مختلفی تشکیل شده اند که هر کدام از آنها دارای عملکردی متفاوت نسبت به دیگری دارد، که همین باعث به وجود آمدن تفاوت هایی میان آنهاست. مشعل به دلیل اهمیت زیادی که در عملکرد کلی موتورخانه دارد، نیاز به نگهداری و همانطور سرویس های دوره ای را مطلبد. شرکت فنی مهندسی تهویه گستر راگا با وجود افراد کاردان و متخصصی که در مجموعه خود دارد، در صورت بروز هر نوع مشکلی آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد.

مینا اصغری
مهندس مکانیک و کارشناس سیستم های تهویه متبوع


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×