آشنایی با انواع الکتروموتورها

آشنایی با انواع الکتروموتورها

امروزه با افزایش تعداد وسایل الکتریکی اطراف خود، میتوانیم به اهمیت لوازم الکتریکی و قطعات آن بیش از پیش پی ببریم. موتورهای الکتریکی که آنها را با نام الکتروموتور نیز میشناسند در بسیاری از وسایل پیرامون ما کاربرد دارند. الکتروموتورها از انواع مختلفی تشکیل میشوند که هریک از آنها برای کاربرد خاصی مورد استفاده قرار میگرد. درر این مطلب قصد داریم با انواع الکتروموتورها آشنا شویم.

به دنبال یک تعمیرکار الکترو موتور قابل اطمینان هستد؟ توصیه می کنیم به صفحه سیم پیچی الکترو موتور مراجعه کنید.

تاریخچه الکتروموتور چیست؟

نیکولا تسلا مهندس برق، مخترع، مهندس مکانیک اصول میدان مغناطیسی را در سال 1882 بنیان‌گذاری کرد. این نابغه آمریکایی اختراعات فراوانی نظیر موتورهای الکتریکی القایی را در کارنامه درخشان خود دارد. برای اولین بار نصب و کاربرد موتور الکتریکی ساخته شده به وسیله تسلا در اتومبیلی که به نام خودش نامگذاری شده بود، مورد آزمایش قرار گرفت.

در سال 1883، تسلا اصول میدان مغناطیسی دوار را جهت ساختن موتورالکتریکی القایی به کار گرفت. پس از گذشت دو سال از طراحی این موتورالکتریکی توسط تسلا، گالیلو فراریس، فیزیکدانی ایتالیایی به تنهایی به انجام تحقیقاتی در جهت موتورهای القایی نمود و در نهایت پس از سه سال نتایج حاصل از تحقیقات خود را در سال 1888 به آکادمی سلطنتی ایتالیا تحویل داد.

الکتروموتور چیست؟

در واقع الکتروموتور نوعی ماشین الکتریکی به شمار می آید که طی قرارگیری یک رسانای الکتریکی در یک میدان مغناطیسی، جریان الکتریسیته را به انرژی جنبشی تغییر میدهد. موتورهای الکتریکی قادرند براساس الکترومغناطیس، الکتروستاتیک و پیزوالکتریک کار کنند اما تعداد الکتروموتورهایی که براساس الکترومغناطیس کار میکنند بر سایرین غالب است.

ژنراتور و موتورالکتریکی در عین داشتن شباهت های بسیار، یک تفاوت اساسی دارند. این تفاوت بین این دو وسیله در نحوه عملکرد آنها می باشد که کاملا در تضاد با یکدیگر است. گفتیم که الکتروتورها انرژی الکتریکی را به انرژِی مکانیکی تبدیل میکنند، این در حالی است که ژنراتور عکس این عمل را انجام میدهد. تعمیر و سرویس الکتروموتورها از سری خدماتی است که در دسته خدمات برقی به شمار میرود.

اجزای به کار رفته در الکتروموتور

آشنایی با انواع الکتروموتورها

موتورهای الکتریکی انواع مختلفی دارند اما به طور کلی میتوان الکتروموتورها را به چند دسته اصلی تقسیم کرد که سایر دسته ها را زیرمجموعه ای از این گروه های اصلی به شمار آورد. انواع آنها عبارت اند از: موتورهای الکتریکی DC، موتورهای AC، موتورهای یونیورسال، موتورهای میدان سیم پیچی شده، پله ای و در نهایت الکتروموتورهای خطی هستند که به توضیح مختصری درباره هریک از آنها میپردازیم.

موتورهای الکتریکی DC

این نوع از موتورها از قدیمی ترین الکتروموتورها به حساب می آیند که آنها را با نام الکتروموتورهای جریان مستقیم هم میشناسند. این موتورها در قسمت مرکزی ساختار خود حاوی آرمیچری هستند که از آهنربای الکتریکی تشکیل شده است. سرعت موتورهای DC به عامل ولتاژ و گشتاور آن به جریان الکتریکی دستگاه بستگی دارد.

علاوه بر آرمیچر، الکتروموتورهای DC در ساختمان خود دارای یک سوئیچ گردشی هستند که کموتاتور نام دارد و وظیفه آن برعکس کردن جهت جریان الکتریکی طی هر سیکل انجام شده در دستگاه است که این کار سبب ایجاد آهنربای الکتریکی در دستگاه میشود که در نهایت این عمل منجر به دفع و جذب آهنربای موجود در داخل آرمیچر و ایجاد یک میدان مغناطیسی میشود.

الکتروموتورهای AC

موتورهای الکتریکی AC یکی از متداول ترین نوع موتورها هستند که برای مصارف خانگی و همچنین سامانه کنترل حرکت صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. از مزیت های این نوع از موتورها میتوان به مواردی مانند قیمت مناسب، نصب و راه‌اندازی آسان، ساختار ساده، هزینه سرویس پایین و طول عمر بالا اشاره نمود.

الکترو موتورهای AC خود دارای زیرمجوعه هایی هستند و به دسته های متنوعی تقسیم بندی میشوند. در مقایسه با موتورهای الکتریکی DC این نوع از موتورها دارای طراحی و نحوه اتصال ساده تری هستند اما برای کنترل گشتاور و سرعت جریان یافته در موتورهای القایی AC نیاز به درک عمیق و واضح تری از شناخت انواع آن ها و همچنین تفاوت های ساختاری هریک داریم.

یکی از انواع موتورالکتریکی

موتورهای یونیورسال

نحوه عملکرد موتورهای الکتریکی یونیورسال به این صورت است که هنگامی که موتورهای DC به شکل سری به جریان متناوب متصل میشوند، به علت طرز قرارگیری آنها به صورت سری، جریان الکتریکی به میزان یکسانی از درون سیم پیچ آرمیچر و سیم پیچ میدان به گردش درمی آید و در نهایت این عبور جریان سبب ایجاد گشتاور به نسبت ثابت و یکسانی میشود.

از مزیت های موتورهای یونیورسال میتوان به این ویژگی آنها اشاره کرد که ما را قادر میسازند بر روی موتورهایی که دارای مشخصه های DC هستند، تغذیه موتورهای AC را نصب و اجرا کرد. از دیگر ویژگی های این نوع موتورهای الکتریکی میتوان به طراحی مناسب و داشتن سرعت بالا را نام برد.

موتورهای میدان سیم پیچی شده

برای داشتن موتور الکتریکی میدان سیم پیچی شده میتوانیم آهنربای دائمی موتورهای DC را با آهنربای الکتریکی تعویض کنیم. اگر سیم پچی آرمیچر با سیم پیچی میدان الکتریکی به صورت سری نصب شود، موتورالکتریکی به دست آمده دارای سرعت کم و گشتاور بالا خواهد بود. در صورتی که سیم پیچ میدان به صورت موازی با سیم پیچ آرمیچر قرار گیرد، موتور ما ذارای سرعت بالا اما گشتاور کم خواهد بود.

الکتروموتورها پله ای

در اجزای تشکیل دهنده موتورهای الکتریکی پله ای، جریان آهنربای دائمی که روتور نام دارد و استاتور که از قرارگرفتن تعدادی آهنربای الکتریکی تشکیل شده است، به شکل یک الگوی مشخص و معین وصل و قطع میشود. موتورهای پله ای از موتورهای DC و یک سلونوئید ساخته شده اند. موتورهای الکتریکی پله ای در دو نوع ساده و کنترل شده یافت میشوند که در نوع ساده آنها موتور، به وسیله قسمتی از سیستمی دنده ای شکل، در پله های مشخص قرار میگیرند. در موتورهای پله ای کنترل شده حرکتی آهسته دارند و با رایانه ها قابل کنترل اند.

موتورهای خطی الکتریکی

از ویژگی های بارز موتورهای خطی، همانطور که از اسم آنها میتوان حدس زد طرز قرارگیری آنها به صورت خطی و خارج شدن از حالت دوار است. در این موتورها در ازای ایجاد گشتاور چرخشی و دورانی، توسط میدان الکترومغناطیسی ایجاد شده در انتهای طول آنها، نیرویی خطی به وجود می آید. این موتورها اغلب به صورت القایی و پله ای یافت میشوند.

نمایی از موتورالکتریکی

اهمیت تعمیر موتورهای الکتریکی

موتورهای الکتریکی از جمله قطعاتی هستند که طیف استفاده و کاربرد آنها در ابزار و وسایل مورد استفاده ما بسیار گسترده است. در صورت خرابی و عدم کارکرد الکتروموتورها در تمامی وسایل التریکی، آن وسیله قادر به ادامه کار نخواهد بود، در نتیجه تعمیر آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکت فنی و مهندسی تهویه گستر راگا با به کارگیری افراد حرفه ای و متخصص آماده خدمت رسانی به شما عزیزان در تمامی مشکلات تاسیساتی ایجاد شده می باشد.

آرزو نیاسری
کارشناس سیستم های تهویه متبوع


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×